Generelt

Narwhal - Ønsket plakat


Portræt

navn: Narwhal
Andre navne: /
Latin navn: Monodon monoceros
klasse: Pattedyr
størrelse: 4 - 5,5 m
vægt: 800 - 1500 kg
alder: op til 50 år
udseende: Op til 3 m lang brosme i mandlige narhvaler
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: overvejende fisker (piscivor)
mad: Fisk, blæksprutte, krebsdyr
spredning: Det arktiske hav
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: ?
levested: Ocean
naturlige fjender: Orca
seksuel modenhed: forekommer mellem 6 og 12 år, afhængigt af køn
parringssæsonen: året rundt
drægtighed: ca. 14 måneder
social adfærd: gruppebygning
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om narwalen

  • Narwhal eller Monodon monoceros beskriver en art inden for den tandhval, der er hjemmehørende i Arktis. Der forbliver han altid tæt på at pakke is.
  • Hanerne er umiskendelige på grund af brosten, der kan nå en længde på to til tre meter. Lobben danner mest forlængelse af venstre, mere sjældent også højre forreste hund, vokser gennem overlæben og drejes skruelinie mod venstre.
  • Formodentlig tjener brosmen til orientering og påvisning af bytte.
  • Uden denne brosme når narhvalen en kropslængde på op til fem meter. Hanerne vejer normalt halvandet ton, hunnerne er meget lettere med en maksimal vægt på et ton.
  • Narwhales viser en grå marmorering på ryggen, maven er meget lysere farvet. Ungdyrene vises normalt monokrom gråbrun.
  • Narhvalen har ingen rygfinne, men kun lille pinball og en fanformet rund flue.
  • Om vinteren har narhvaler en tendens til at forblive i bugter og fange fisk på havbunden.
  • I sommermånederne vandrer de imidlertid ud i det åbne hav og jager sammen med forskellige arter af fisk og blæksprutte og skaldyr.
  • De findes på dybder på op til 1500 meter og betragtes derfor som de pattedyr, der afslutter de dybeste dyk.
  • De bor i grupper på op til tyve personer. Disse består hovedsageligt af hunner og deres kalve, lejlighedsvis følges de af voksne mænd.
  • De små grupper møder hinanden i sommermånederne, så ofte op til tusind dyr lever sammen i midlertidige samfund.
  • Hver dag rejser narwhals omkring 150 kilometer på deres vandreture.
  • Hunnene bliver seksuelt modne i en alder af syv år og føder en enkelt unger hvert tredje til fire år efter en drægtighedsperiode på fjorten måneder.
  • Dette er allerede halvanden meter lang på fødslen og bliver ammet af moderen i tyve måneder.
  • Lejlighedsvis bliver en ung narhval offer for en isbjørn eller spekkhugger.
  • Den maksimale levealder for narwalen er 50 år.