I detaljer

Chinchilla-profilen


Portræt

navn: Chinchilla
Latin navn: Chinchillidae
klasse: Pattedyr
størrelse: 15 cm - 50 cm
vægt: 0,5 kg - 7,0 kg
alder: 3 - 20 år
udseende: blågrå
Seksuel dimorphism:
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Græs, hø, urter
spredning: Argentina, Chile, Peru
oprindelig oprindelse: Sydamerika
Sleep-vågne rytme: natlig
levested: Bjerge, klippelandskab
naturlige fjender: Rovfugle
seksuel modenhedseks måneder
parringssæsonen: månedligt
drægtighedsperioden: 100 - 110 dage
kuldstørrelse: 1 - 3 unger
social adfærd: Hjordyr
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om chinchillaen

  • Chinchillaer beskriver en sydamerikansk indfødt familie af mellemstore gnavere, der bor i bjergområderne i Argentina, Bolivia, Chile og Peru. Chinchilla-familien inkluderer chinchillaer såvel som viscachas og kaninmus.
  • De faktiske chinchillaer er opdelt i lange og korte halede chinchillaer afhængigt af fysik. De findes hovedsageligt i Andesbjergene og de kuperede kystregioner i det vestlige Sydamerika, hvor de bor isoleret i spalter og huler.
  • Chinchillaer er ikke nøjeregnende, når de søger efter mad og foder som planteetere fra den sparse vegetation i de bjergrige regioner.
  • For at modstå ekstreme klimatiske forhold og temperaturændringer har chinchillaer udviklet en pels, der anses for at være den tætteste af alle levende dyr på Jorden.
  • Disse overvejende natlige og skumringsaktive dyr lever i pakker, der kan dække et par til flere hundrede prøver. Inden for grupperne er kvinder det dominerende køn og opfører sig altid ekstremt aggressivt mod rivaler. Hunnene er normalt meget større end deres mandlige kolleger.
  • Chinchillaer er meget sociale dyr. Kommunikationen af ​​chinchillaerne mellem hinanden foregår ikke kun ved karakteristiske lyde, men også ved intensiv fysisk kontakt såvel som et rigt repertoire af duft og kropsignaler.
  • I parringssæsonen mellem forsommeren og det sene efterår bringer kvindelig chinchilla normalt to eller tre gange afkom til verden. De unge er behårede og fuldt udviklede umiddelbart efter fødslen og begynder inden for den første leveuge at tage ud over modermælk og fast føde. Efter højst to måneder er unge chinchillaer selvstændige.
  • Chinchillaer er meget genert i naturen og er kendetegnet ved en udtalt flugtadfærd. Når de fanges som et bytte, overrasker de deres jæger ved at miste en del af deres frakke og undslippe. Når de er i farlige situationer, kan chinchillaer effektivt forsvare sig ved at sprøjte fjenden med urin.
  • I mange lande verden over er chinchillaer ekstremt populære kæledyr og opdrættes også på gårde til pelsindustrien. Chinchilla pels betragtes som en af ​​de mest værdifulde og efterspurgte pelstyper nogensinde. I begyndelsen af ​​det 20. århundrede blev de næsten udryddet ved jagt i naturen. Bestanden er ikke helt genvundet til trods for intensive beskyttelsesprogrammer, da deres levesteder i stigende grad ødelægges. Derfor er både lange og korthale chinchillaer stadig opført som truede arter.
  • Chinchillas naturlige pelsfarve vises i en markant blålig grå. Avlsindsats bragt i de seneste årtier, også sort, blond og hvid kopi.