Oplysninger

Fingerdyret (Aye-Aye) - Ønsket plakat


Portræt

navn: Finger dyr
Andre navne: Aye-Aye
Latin navn: Daubentonia madagascariensis
klasse: Pattedyr
størrelse: 30 - 40 cm
vægt: 2,5 - 3,0 kg
alder: 10 - 20 år
udseende: sortgrå frakke
Seksuel dimorphism: Nej
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Insekter, kokosnødder, blomsternektar, frugter
spredning: Madagaskar
oprindelig oprindelse: Nord- og vestmadagaskar
Sleep-vågne rytme: natlig
levested: Regnskov, mangroveskov
naturlige fjender: Frett kat
seksuel modenhed: omkring tre år gammel
parringssæsonen: ?
drægtighed: 160 - 170 dage
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om fingerdyret

  • Fingerdyret eller Daubentonia madagascariensis er, som dets latinske navn antyder, beliggende på øen Madagaskar. Oprindeligt udbredt i mange dele af landet skyldes det desimering af dets naturlige habitat i dag kun i isolerede områder i øst og nordvest for Madagaskar. De skove, som fingerdyret lever i, ryddes intensivt med henblik på beplantning af plantager.
  • Fingerdyret, også kendt som "Aye-Aye", beskriver en primatart inden i lemurerne. Fossile fund beviser eksistensen af ​​en anden, meget større type fingerdyr, som er uddød af grunde, der endnu ikke er forklarede.
  • Med en kropslængde på ikke mere end fyrre centimeter er fingerdyret på størrelse med en lille kat. Den vejer ca. 2500 til 3000 gram, har en lille kranium med relativt store, fremspringende og trekantede spidsede ører, store øjne og en busket lang hale, der fungerer som klatrehjælpemiddel.
  • Fingerdyrets pelskjole er lang og ru og vises i mørkebrun til sortgrå farve med individuelle lysegrå dækkende hår. De dybe sorte ører er skaldede, ansigtet er lysebrunt behåret.
  • Fingerdyret fik sit navn, fordi det på de forreste poter nogensinde har en langvarig og benet langfingre med en udtalt klo. Med denne meget specialiserede finger banker aye-aye kokosnødder og træbark med cirka tre slag pr. Sekund for at bestemme, om den indeholder mad. Med klørne på den tynde finger kan selv små byttedyr dygtigt fiske ud af huller i træbark.
  • Fingerdyr lever udelukkende i træerne, hvor de bygger deres reden, vie sig til deres pelspleje og søger mad. Med en sekretion dannet i kirtler placeret i nakken og hovedet markerer fingerdyr deres territorium.
  • Mange Aye-Ayes bliver offer for deres eget rovdyr, en udspekuleret kat ved navn Fossa.
  • Med den kraftige bit kan Aye-Aye også bide hårdt træ og skallen på kokosnødder for at komme til mælk eller madkilder.
  • Ud over kokosmelk og insektlarver lever foderdyret også af frugt, frø, svampe og blomsternektar.
  • Fingerdyr lever som natlige ensomme, som kun mødes til parring.
  • Efter en drægtighedsperiode på ca. seks måneder fødes hunnen i et rede højt i en træplade, en enkelt unger, der er helt blind de første tre måneder af livet. Den ammes af moderen i cirka otte måneder, før den bliver i hendes pleje i et og et halvt år.
  • I naturen er finger dyrene ikke forventet. I fangenskab er gennemsnittet på tyve år gammel.