I detaljer

Alpakka - profilen


Portræt

navn: Alpaca
Andre navne: Pako
Latin navn: Vicugna Pacos
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 1 m
vægt: 50 - 70 kg
alder: 15 - 20 år
udseende: hvid til mørkebrun pels
Seksuel dimorphism: Nej
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Græs, hø
spredning: Sydamerika
oprindelig oprindelse: Sydamerikanske Andes
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Steppe, høje bjerge, halvørken
naturlige fjender: Store katte
seksuel modenhed: omkring tre år gammel
parringssæsonen: året rundt
drægtighed: 310 - 350 dage
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Hjordyr
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om alpakkaen

  • Ligesom deres nære slægtninge, lamaer og kameler, hører alpakkaer til familien af ​​de kløvede hovdyr. Inden for slægten er der to vilde arter, guanacos og vicunas, som er meget mindre end alpakkaerne.
  • De er hovedsageligt hjemmehørende i Sydamerika, primært i Bolivia, Chile og Peru, hvor de lever som husdyr, især i Andes højder. Som opdrættet kamelart koloniserer alpakkaer andre regioner, såsom græsarealer, stepper eller halvørder. På grund af deres hjemland kaldes alpakkaer også New World Camels.
  • De kolde højder generer ikke alpakkaerne, da de har en tyk frakke med en udtalt og fin undercoat, der kan vokse op til 50 cm lang. Deres frakke kjole er solid eller pied og vises i enten sort, hvid, en delikat rosaceous grå, brun eller rusten rød.
  • Afhængigt af pelsens udseende sondres der mellem to typer. Huacaya alpakkaerne har en stærk ruffled og tæt uld. Frakken af ​​de meget sjældnere Suri alpacas forekommer imidlertid krøllet.
  • Ud over silke og kashmir er dyrenes uld en af ​​verdens mest efterspurgte og dyrebare stoffer og omtales i Sydamerika som guderens fleece.
  • Et modent dyr, der kan nå en højde på op til en meter og en vægt på op til 70 kg, giver mellem tre og seks kg uld om året.
  • De stejle bjergskråninger klatrer let alpakkaer, da de har såkaldte Schwielensohler under deres hove tykke og bløde sålpuder, der giver dem støtte. I modsætning til såler og heste ødelægger disse såler ikke jorden og græsarealerne, som de holdes på.
  • De stiller små krav til fødevarer og foder udelukkende i de varme sommermåneder med frisk græs, om vinteren af ​​hø. Også i holdningen viser alpakkaer sig at være meget let at vedligeholde.
  • Alpacas er meget sociale dyr, der gerne vil leve sammen med mange conspecifics og derfor bør opbevares i større grupper eller besætninger.
  • Efter en drægtighedsperiode på over elleve måneder bringer koen kun et føl til verden, som allerede kan løbe få timer efter fødslen. Efter et par uger er moderen klar til at parre sig igen.
  • I modsætning til kameler er alpakkaer ekstremt fredelige, godmodige og humane dyr, der bruges i mange europæiske lande til behandling af psykisk syge mennesker. Selv som talentfulde værger holdes nu alpakkaer i Europa.
  • Disse meget robuste dyr, perfekt tilpasset de ekstreme temperaturforskelle i deres hjemland, har en gennemsnitlig levealder på tyve år.