I detaljer

The Mammut - Ønsket plakat


Portræt

navn: Mammoth
Latin navn: Mammoth
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 4 m i længden
vægt: 5 - 15t
alder: 40 - 70 år
udseende: ca. 2 m lange tænder, brun pels
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Græs, blade, plantemateriale
spredning: Nordamerika, Europa, Nordasien
oprindelig oprindelse: Sibirien
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Cold Steppes (Tundra)
naturlige fjender: nej
seksuel modenhed: ?
parringssæsonen: ?
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Hjordyr
Fra udryddelse: Uddød
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om mammuten

  • Mammuten beskriver en slægtsfamilie af elefanter, der i en periode på 5,7 millioner år f.Kr. indtil ca. 4000 år f.Kr. jorden befolket.
  • Resterne af den ældste mammut, der nogensinde er fundet, stammer fra omkring fire millioner år siden.
  • I løbet af jordens historie eksisterede der i alt fem forskellige typer mammuter.
  • Da den største og ældste mammutart er den sydlige elefant, nåede skulderhøjderne på cirka fem meter. Hans toppe alene var fire meter lang. Den sydlige elefant kom oprindeligt fra Afrika, men kom til Eurasia og senere til Nordamerika efter lange migrationer for omkring 1,5 millioner år siden.
  • Denne tidlige art blev erstattet for ca. 750.000 år siden af ​​steppemammuten, som formodentlig var en direkte efterkommer af den sydlige elefant. Steppe-mammuten var kun marginalt mindre, havde buler op til fem meter lang og kunne veje op til ti ton. I modsætning til den sydlige elefant var den perfekt tilpasset de barske vejrforhold i sit habitat på grund af dens tætte hårethed.
  • I Nordamerika, på samme tid udviklet fra den sydlige elefant, den lidt mindre, men med endnu længere tænder udstyret prærie mammut.
  • Wollhaarmammut befolket store dele af Sibirien og nåede via den såkaldte Bering Land Bridge også til Nordamerika. Kulde og sne kunne ikke skade ham på grund af den tætte pels og den udtalte underfrakke.
  • Den uldne mammut døde kun for 4.000 år siden og levede derfor på samme tid som de første mennesker, der jagede den intensivt.
  • Da den mindste art er hjemmehørende i dværgsmammet i Californien, nåede skulderhøjderne maksimalt 1,8 meter. En lille befolkning overlevede på en sibirsk ø og døde kun for 4.000 år siden.
  • Som planteetere fodres mammuter hovedsageligt med græs, blade og buske. Forskere har mistanke om, at de havde travlt med at søge mad hele dagen lang.
  • For at være forberedt på kulden havde mammuter i modsætning til nutidens elefanter små ører og haler, hvilket forhindrede dem i at fryse til døden.
  • Kvindelige mammuter og deres kalve levede i besætninger ført af en blyko.
  • Tyrene levede som ensomme og kom kun i parringstiden sammen med køerne.
  • Videnskabsmænd mistænker, at både forfølgelse af stenalderen og klimafariabiliteten førte til, at mammuter døde ud.