Andre

Rensdyret - Ønsket plakat


Portræt

navn: Ren
Andre navne: Ren
Latin navn: Rangifer tarandus
klasse: Pattedyr
størrelse: 100 - 220 cm kropslængde
vægt: 100 - 300 kg
alder: 12 - 20 år
udseende: grå-hvid-brunlig frakke
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Græs, mos
spredning: polære og subpolare områder i Europa og Asien
oprindelig oprindelse: det nordlige Eurasia
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Tundra
naturlige fjender: Bjørn, gaupe, ulv
seksuel modenhed: fra det andet til det tredje leveår
parringssæsonen: September - november
drægtighed: ca. 240 dage
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: gruppebygning
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om rensdyret

  • Reindyret eller Rangifer tarandus beskriver sin egen art inden for hjortevandet og betragtes i denne familie som den eneste dominerede repræsentant.
  • Rensdyr beboer polære og subpolare områder i Europa og Asien såvel som Grønland. Den oprindelige nordamerikanske art omtales som karibu.
  • Rensdyr koloniserer hovedsageligt tundra, men findes også i skovklædte områder.
  • I Europa er antallet af vilde rensdyr lavt i dag, de fleste dyr er tamme og lever sammen i menneskeskabte enorme besætninger.
  • Selv vilde rensdyr går sammen i grupper. Disse er med 20 til maksimalt hundrede dyr, dog væsentligt mindre og altid adskiller seksuelt.
  • Renene, der bor i Grønland og Nordamerika, kan genkendes af den hvide manke, der er placeret i bunden af ​​nakken.
  • Blandt hjortene er rensdyr især mærkbare, fordi ikke kun hannerne, men også hunnerne har en udtalt gevir.
  • Ikke desto mindre bærer mændene en meget mere omfattende og længere gevir end hanene.
  • Hos begge køn er geviret stærkt forgrenet, uregelmæssigt og asymmetrisk. Den består af let udfladede stænger og falder i hunnerne om foråret, hos hannerne om efteråret.
  • Afhængigt af køn og alder er rensdyrens skulderhøjde mellem firs centimeter og halvanden meter, vægten mellem hundrede og tre hundrede kilo.
  • Den tætte pels skifter farve afhængigt af årstiderne.
  • Siden rensdyr bevæger sig i en stor del af året i dyb sne, har de specielt tilpasset deres habitat høve, der forhindrer bundfald i jorden. De brede hove er konstrueret af et elastisk stof, der ekspanderer i område efter kontakt med jorden.
  • Som fremragende svømmere krydder rensdyr brede floder og søer som en del af deres vandreture.
  • Deres kost er også tilpasset de barske vejrforhold i deres arktiske levesteder. Foruden græs, lav og svamp spiser rensdyr også en særlig slags mos. Det indeholder et stof, der fungerer som en naturlig frostvæske og forhindrer, at blodet fryser på grund af de hårde temperaturer.
  • Reinsdyrets parringssæson strækker sig fra september til november. Efter en drægtighedsperiode på ca. 230 dage fødes en enkelt kalv i det sene forår, som allerede kan løbe kort efter fødslen.
  • Mange kalve overlever ikke den første vinter, da de på trods af fremragende varmeregulering ikke kan modstå de våd-kolde vejrforhold.
  • Kun sjældent er kalve såvel som svage og gamle dyr fanget af rovdyr som ulve, bjørne eller gaupe. Som regel giver angribere op, fordi rensdyr kan løbe meget hurtigt i tilfælde af fare.
  • Rensdyr når i gennemsnit en alder på omkring femten år, men kan også være op til tyve år gamle.