Generelt

The Skunk - Ønsket plakat


Portræt

navn: Skunk
Andre navne: Skunk
Latin navn: Mephitidae
klasse: Pattedyr
størrelse: 30 - 50 cm
vægt: 1 - 4 kg
alder: 3 - 6 år
udseende: sort og hvid frakke
Seksuel dimorphism: Nej
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Hare, frø, mus, snegl, insekter, nødder, frugter
spredning: Nordamerika
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: skumring og natlig
levested: Stepper, halvørreder
naturlige fjender: Store katte, bjørne
seksuel modenhed: fra det andet leveår
parringssæsonen: principielt muligt året rundt
drægtighed: 60 - 70 dage
kuldstørrelse: 3 - 5 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om skunk

  • Skunks eller skunks er rovdyr og tælles blandt martenserne. Af disse adskiller de sig dog meget i fysik, fordi de ikke har nogen langstrakt, men en bred og fyldig bagagerum og en busket hale. Sammen med Mardern har de de korte ben og den spidse næse.
  • Som rovdyr lever de hovedsageligt af kaniner, gnavere, fugle, slanger, firben og insekter, men om sommeren spiser de også vegetabilske fødevarer såsom nødder, frugter og knolde.
  • Stinket er kun hjemmehørende i Amerika, hvor det findes i alle lande mellem det sydlige Canada og det nordlige Mexico. Nogle arter forekommer også på den sydlige spids af det amerikanske kontinent. Stinket lever i halv ørkener, stepper og kratland i underjordiske huler, som det enten graver med sine magtfulde kløer eller overtager fra andre dyr, såsom jordekorn, marmotter eller grævlinger. Skunks er ikke genert og kan lide at bo tæt på mennesker.
  • I alt er der ni forskellige typer skunk, der lever på jorden som overvejende natlige dyr i familiegrupper og i faste områder. Deres territorium markerer de med fæces. Kun en art, de såkaldte plettet skunks, kan klatre og forblive på træer.
  • Skunks dvale i grupper på op til tyve dyr ved at trække sig tilbage i de underjordiske skjulsteder og overleve de kolde måneder. Ikke desto mindre overlever mange unge dyr ikke den første vinter.
  • Den iøjnefaldende sort-hvide kontrasterende tegning af hendes frakke er designet til at frata fjender. Skunks skylder deres navn to kirtler placeret på begge sider af anus, som udskiller en ildelugtende sekretion i tilfælde af fare. Hvis skunket er truet, drejer det angriberens bageste del og sprøjter den ujævnt og fra en afstand af op til seks meter med den uudholdelige stinkende og ætsende væske.
  • Denne defensive taktik bruger kun skunk når truende bevægelser som at sætte halen og tænderne ikke giver nogen succes.
  • De unge, der tilbringer næsten et år i morens pleje, udvikler stankkirtlerne i en alder af fem uger. Selvom disse producerer en væske, men kun i løbet af et par uger mere, tager stanken.
  • Da potentielle rovdyr som bjørne eller rovkatte er mere tilbøjelige til at undgå skunks på grund af de ildelugtende sekret, er trafikken den største fare for dem. Især i Nordamerika bliver mange skunks kørt over af biler.