Oplysninger

Chaffinch - Ønsket plakat


Portræt

navn: Chaffinch
Latin navn: Fringilla coelebs
klasse: Fugle
størrelse: 9 - 15 cm
vægt: 20 - 30 g
alder: 2 - 5 år
udseende: rødbrun ryg, blågrå hoved, sort-hvid fjerdragt
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Insectivore (insectivore)
mad: Bær, insekter, larver
spredning: Europa, Asien, Nordafrika
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Løvskov
naturlige fjender: Rovfugle
seksuel modenhed: omkring to år
parringssæsonen: April - juli
avl sæson: 12 - 13 dage
kobling størrelse: 4 - 5 æg
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om chaffinch

  • Chaffinen er en repræsentant for Edelfinken og tæller derved til de passerende fugle. Inden for slægten med chaffinches sondres der mellem atten kendte underarter, afhængigt af distributionsområdet.
  • Denne sangfugl findes i Europa med undtagelse af det nordlige Skandinavien i alle lande. Dets distributionsområde strækker sig fra det sydlige Portugal til det centrale Sibirien. Chaffinches findes også på Azorerne, De Kanariske Øer og nogle italienske og græske øer.
  • Chaffinch skylder sit navn på sin karakteristiske og melodiøse vokal, der faktisk får ordene "Fink" eller "Pink" til at lyde og slutter med en trill i slutningen af ​​hver strofe. Allerede i februar kan man høre den såkaldte fink fra hanen, der sidder højt oppe i træerne.
  • Sangens rytme og tonehøjde varierer afhængigt af distributionsområdet.
  • Chaffinch stiller små krav til dets habitat og forekommer i skove såvel som i trærige haver, parker og kirkegårde. Som kulturel efterfølger kan han lide at holde sig tæt på mennesker og bor derfor i store byer.
  • Som en trækfugl forlader den de nordlige og centraleuropæiske yngleområder i efteråret og tilbringer vinteren i Middelhavslandene i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Om foråret vender hannerne tilbage til deres hjemland i uger før hunnerne for at forsvare deres territorium mod konkurrenter.
  • Ved ankomsten begynder hunnen straks med opførelsen af ​​et overdådigt formet bægerformet rede i en godt skjult grengaffel. Avlssæsonen starter i april og varer omkring to uger. En kobling består normalt af fire til seks æg. Kyllingerne forlader reden efter yderligere to uger, forældrene starter med den næste yngle.
  • Selvom drengene er selvstændige efter at have forladt reden, forbliver mange stadig i nærheden af ​​deres forældre i nogen tid eller bor sammen i familieforeninger.
  • Chaffinch når en højde på femten centimeter og en kropsvægt på omkring tyve til højst tredive gram.
  • Hanen vises i slående farvelægning og tegning. Det har en lys rødbrun ryg og ansigtspletter, et blågrå hoved, en vinrød mave og sort-hvide mønstrede vinger, hvor farverne ser mere intense ud om sommeren end om vinteren. Kvindens fjerdragt er dog ikke iøjnefaldende farvet med brungrå bryst og brunlig beige hoved.
  • Chaffinches lever hovedsageligt af insekter og arachnider, om sensommeren og efteråret også på frø og bær. De unge fodres med insekter, larver og insektlarver.
  • Chaffinches har en forventet levetid på gennemsnitligt fem år, men kan også blive meget ældre i fangenskab.