Oplysninger

Gepard - Ønsket plakat


Portræt

navn: Cheetah
Andre navne: Jagtleopard
Latin navn: Acinonyx jubatus
klasse: Pattedyr
størrelse: 1,2 - 1,5 m
vægt: 50 - 70 kg
alder: 6 - 8 år
udseende: sorte prikker på gylden gul frakke
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Kødædende
mad: Antilope, gaselle
spredning: Afrika, Sydvestasien
oprindelig oprindelse: Afrika
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Savannah, steppe
naturlige fjender: andre store katte
seksuel modenhed: med 2 - 3 år
parringssæsonen: året rundt
drægtighed: 90 - 95 dage
kuldstørrelse: 1 - 3 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om gepard

  • Gepard beskriver en slægt inden for den rigtige kat og er en nær slægtning til cougaren.
  • I dag er det udelukkende hjemmehørende på det afrikanske kontinent, hvor det kan findes i nogle østlige lande såsom Namibia og Botswana. Det er længe blevet udryddet i Sydasien, Nord- og Sydafrika og den arabiske halvø.
  • I hans hjemland beboer geparden kun treløse stepper og savanner med højt græs og bakker, som tillader ham at overse sit jagtområde.
  • Med store fremadrettede øjne genkender geparden sit bytte over lange afstande.
  • Cheetahs skiller sig ud på grund af deres unikke blandt vilde katte krop med en slank, smal kuffert og meget lange lemmer. De når kropslængder på op til halvanden meter og en vægt på op til halvfjerds kg, hvor hannerne er større og markant tungere.
  • Dens lange ben tillader geparden at køre med en hastighed på op til 110 kilometer i timen. Dette gør ham til den hurtigste landbaserede pattedyr i verden.
  • Hans hårde puder på sålerne tillader ham at løbe hurtigt. Da han ikke kan fodre sine kløer, bruger han dem, mens han løber for at afvise sig selv med poterne fra jorden tre gange i sekundet og til at ændre retning i løbet.
  • Geparden kan dog ikke holde sin tophastighed i lang tid, for efter kun 800 meter bremser den gradvist.
  • Da geparder er relativt svage på grund af deres slanke status, undgår de konsekvent konflikter med større rovkatte.
  • Under løbet indtager geparden store mængder luft gennem næserne, som er større end gennemsnittet for vildkatte for at forsyne musklerne optimalt med ilt.
  • Cheetahs er dagdyr, der lever og jager som ensomme. Kun til opdræt af de unge går enkelte dyr undertiden sammen for at danne mindre grupper af hunner og hanner.
  • Cheetahs lever først og fremmest af unge eller svage antiloper og gazeller, som de fanger i løbet af jakten. Disse skyder dem gennem en målrettet bid i halsen.
  • Killingen bliver lejlighedsvist fanget af større katte såsom løver eller leoparder, mere sjældent hyener. Modne geparder har ingen rovdyr på grund af deres høje hastighed.
  • Unge geparder ledsager deres mor allerede i flere uger for første gang i jagt. Efter første læring ved at observere deltager de aktivt i nogle måneder, men kan kun overleve på egen hånd, når de vokser op.
  • Geparder har en forventet levealder på op til otte år i naturen, i fangenskab kan de være dobbelt så gamle.