Oplysninger

Jaguaren - Ønsket plakat


Portræt

navn: Jaguar
Andre navne: Onza
Latin navn: Panthera onca
klasse: Pattedyr
størrelse: 120 - 180 cm
vægt: 50 - 130 kg
alder: 10 - 15 år
udseende: gylden gul frakke med sorte prikker
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Kødædende
mad: Hjort, dovendyr, babyhøns, tapir
spredning: Mellemamerika, Sydamerika
oprindelig oprindelse: Mellemamerika, Sydamerika
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Regnskov
naturlige fjender: /
seksuel modenhed: omkring fire år gammel
parringssæsonen: året rundt
Tragzeit / avlssæson: 90 - 100 dage
kuldstørrelse: 1 - 4 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om Jaguaren

  • Jaguaren hører til slægten af ​​store katte og repræsenterer den største indfødte af den amerikanske kontinentart i sin familie.Efter Leo og Tiger er han også den tredje største rovkat på jorden.
  • Navnet på dette rovdyr stammer fra det indiske ord "yaguar", hvilket betyder et rovdyr, der kun kan dræbe et bytte med kun et hopp.
  • Jaguarer fandtes tidligere også i de sydlige regioner i USA, men findes nu kun i nogle lande i Syd- og Mellemamerika.
  • Jaguaren er tæt forbundet med leoparden, der er hjemmehørende i Asien og Afrika, og ligner meget farven og mønsteret på pelsen. En klar forskel opstår fra det faktum, at Jaguaren har en markant kortere hale.
  • Hans fysik er også forskellig fra leoparden, fordi en Jaguar er af massiv form. Ikke desto mindre er han en god klatrer, med de unge oftere på træer end voksne jaguarer.
  • Jaguarer bliver op til 180 centimeter lange og 130 kg tunge, hvorved hunnerne tydeligt er mindre end hannerne.
  • Som leoparden er jaguars frakke dækket i sandgul til rødligt guldfarve, med runde pletter og pletter vises i ringe. Hvert enkelt dyr har et individuelt mønster i pelsen. Mange jaguarer er dybe sorte, med de ringformede pletter er tydeligt synlige i lyset. Sådanne prøver er den såkaldte melanisme, en pigmentering af hvert hår forårsaget af et ændret gen.
  • Jaguarer lever som afsondrede og overvejende hvilende ensomme, og foretrækker at blive i tæt regnskov og tæt på en vandkilde. Dens jagtplads, der kan dække et område på op til 500 kvadratkilometer, markerer en Jaguar med iøjnefaldende ridsemærker på træstammer samt urin.
  • Dets brede udvalg af fødevarer inkluderer over firs forskellige arter, herunder hjorte, aber, armadillos, krybdyr, tapirs, store gnavere, skildpadder og fisk.
  • Med sine stærke tænder dræber jaguaren sit bytte med et enkelt målrettet stryg eller bid i kraniet.
  • Jaguarer holder sig væk fra conspecifics og mødes kun til den sæson-uafhængige parring.
  • Efter en drægtighedsperiode på ca. tre og en halv måned føder kvinden op til fire unge, som oprindeligt er blinde og opdrættet af moren alene. De unge er i omsorg for deres mor i cirka to år og ledsager dem allerede i et par uger for første gang på jagt.
  • Jaguarer har ingen naturlige rovdyr, den eneste trussel i deres art er manden, der ødelagde sit levested og reducerede bestandene kraftigt gennem jagt i fortiden. Lejlighedsvis kan uerfarne killinger dog blive ofre for krokodiller eller andre store katte, når de jager.