I detaljer

Hjorten - Ønsket plakat


Portræt

navn: Hjort
Latin navn: Cervinae
klasse: Pattedyr
størrelse: 1 - 3 m
vægt: op til 800 kg
alder: 6 - 14 år
udseende: afhængigt af arten
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Blade, græs, træfrugter
spredning: Asien, Nordamerika, Europa
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: uspecifik
naturlige fjender: Ulv
seksuel modenhed: omkring to år
parringssæsonen: ?
drægtighed: 8 - 9 måneder
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Hjordyr
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om hjorte

  • Hjortene hører til paret af hovene og beskriver en familie med drøvtyggere, der inkluderer omkring 45 arter.
  • De er hovedsageligt distribueret i Europa, Asien og Amerika, nogle arter findes også i vestafrikanske lande nord for Sahara. Gennem naturalisation lever hjorte i dag i Australien og New Zealand, New Guinea og Caribien.
  • Hjort befolker forskellige levesteder, der spænder fra tempererede og tundra skove til græsarealer og ørkener.
  • Afhængigt af arten kan hjorte nå en kropslængde på op til tre meter og en vægt på op til otte hundrede kilo.
  • Med en kropslængde på højst firs centimeter og en maksimal vægt på tretten kg betragtes puduen, der er hjemmehørende i Sydamerika, som den mindste hjorteart.
  • Blandt de bedst kendte europæiske arter er rødhjorte, bravehjorte, elg og hjorte.
  • Den eneste dominerede art er rensdyr, der er hjemmehørende i de arktiske, nordamerikanske og nordlige europæiske regioner.
  • Alle hjorte er planteetere, der først og fremmest lever af græs, træbark, blødt løv og grene. Arterne, der er hjemmehørende i Europa og Amerika, spiser også sæsonbestemte afgrøder, agern, kastanjer og bøgnødder.
  • I denne familie findes der arter, der lever som ensomme såvel som dyr, der slutter sig til gruppeforeninger i forskellige størrelser.
  • Mange hjorte lever i haremfamilier, der er domineret af en enkelt mand. Dette forsvarer sit territorium mod rivaler i hårde slag og par med flere hunner. Uden for parringssæsonen lever mange hjorte i separate sexpakker.
  • En gravid kvinde forlader midlertidigt gruppen et par uger før drægtighedens afslutning på udkig efter et skjult sted til den kommende fødsel.
  • Hunnene føder normalt en unge, som deponeres af moren i de første par uger på et beskyttet sted i kratten og udelukkende plejes. For at beskytte den mod rovdyr slikker moren allerede sin kalv umiddelbart efter fødslen. Efter denne første fase i kratten følger moderens mor tilbage til flokken og fodrer allerede delvist af sarte planteskud.
  • De fleste mandlige unge udvikler sig kort efter fødslen, de benede cusps på hovedet, som repræsenterer planten for fremtidige gevir. Dette formes forskelligt afhængigt af type og størrelse. Den droppes efter parringssæsonen hvert år og vokser mere i den næste sæson. Når dyret ældes, gør det også sit gevir.
  • De faldne gevirstænger fra mange hjortearter tjener gnavere som fødekilde.
  • Med undtagelse af rensdyret bærer kvindelige rådyr ikke gevir. Kun mandlige vand bliver helt manglende.
  • De friske gevir dækkes af en lodret hud, den såkaldte Baste. I sommernæden hænger bastalen i skænderier fra geviret og gnides af den mandlige rådyr på træerne og fortæres.