Generelt

The Capuchin Monkey - Ønsket plakat


Portræt

navn: Capuchin abe
Latin navn: Cebinae
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 60 cm
vægt: 2 - 4,5 kg
alder: 15 - 25 år
udseende: afhængigt af arten
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Insekter, små hvirveldyr, frugter, fugleæg
spredning: Mellemamerika, Sydamerika
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Regnskov
naturlige fjender: Rovfugle, store katte
seksuel modenhed: omkring fem år
parringssæsonen: året rundt
drægtighedsperioden: 150 - 180 dage
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Pak dyr
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om capuchin-aber

  • Capuchin-aber eller Cebinae beskriver en slægt på tyve arter inden for primater.
  • Afhængigt af deres udseende er disse New World-aber opdelt i to hovedgrupper. Capuchinerne med hætte har en mere robust og større fysik og en tættere pels end de ubemærkede capuchin-aber. Derudover har de buskede arter, som navnet antyder, et karakteristisk mørkt hår af en ejendommelig form, der minder om capuchin-munkernes hætter.
  • Afhængig af arten vises pelsen i forskellige nuancer af brun eller sort, med ofte mørke markeringer på lemmer, skuldre og bryst.
  • Som nære slægtninge til egerneaber ligner capuchin-aber meget som aber i deres udseende.
  • Capuchin-aber er hjemmehørende i store dele af Mellem- og Sydamerika, hvor de beboer tæt skovklædte områder. Dets distributionsområde strækker sig fra Amazonas og fra Honduras til Brasilien og de nordlige dele af Argentina. De findes i regnskove i de nederste højder samt i skovklædte zoner i Andesfjeldene på over 1600 meter over havets overflade.
  • For at være i stand til at bevæge sig sikkert i deres levesteder højt oppe i regnskovenes træer, har capuchin-aber en lang hale, som har en maksimal længde på 60 centimeter omtrent den samme længde som deres krop og er et nyttigt støtte- og gribeinstrument. Disse aber bærer dem ofte inde.
  • Som omnivorer lever capuchin-aber af frugt, knopper, insekter, arachnider, små hvirveldyr og fugleæg.
  • Capuchin-aber kan også godt lide at holde sig tæt på menneskelige bosættelser på kanten af ​​skovene, hvor de laver direkte byttedyr i huse. Først sendes de unge frem, hvorefter hanene kommer og senere hunnerne med deres unge.
  • Efter en drægtighedsperiode på maksimalt 180 dage føder kvinden en enkelt unger, hvis avl normalt foregår alene, undertiden med støtte fra andre hunner fra gruppen.
  • Området, hvor tropperne går på jagt efter mad, er markeret med urin. Aberne satte dette først ned på håndfladerne og fodsålene, før de fordelte dem til grenene i løbet af deres forays. På denne måde skabes kilometerlange og forgrenede duftveje i trestykke og på jorden.
  • Capuchin-aber er ikke kun kendt for deres udtalt sociale opførsel og selvopofrende gensidig pleje, men også for at være særlig dygtige til at bruge værktøjer.
  • I naturen har capuchin-aber en forventet levealder på op til 25 år, afhængigt af arten, men kan blive dobbelt så gamle i menneskelig pleje.
  • Mange Capuchin-aber holdes som kæledyr eller i medicinske laboratorier under delvis uværdige forhold. På grund af deres høje intelligens og tilpasningsevne trænes nogle eksempler i USA også til at ledsage handicappede.