Oplysninger

Lapwing - Ønsket plakat


Portræt

navn: Lapwing
Latin navn: Vanellus vanellus
klasse: Fugle
størrelse: op til 30 cm
vægt: 200 - 350 g
alder: 10 - 20 år
udseende: hvid mavefjerdragt, sort hoved og halsområde
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Insectivore (insectivore)
mad: Insekter
spredning: Europa, Asien, Nordafrika
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: dag og nat aktiv
levested: foretrækker våde enge
naturlige fjender: Fox, marten
seksuel modenhed: med det andet leveår
parringssæsonen: April - juni
avl sæson: 21 - 28 dage
kobling størrelse: 3 - 4 æg
social adfærd: kolonidannelse
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om lapwing

  • Lapwing eller Vanellus vanellus beskriver sin egen slægt inden for ploverne og er hjemmehørende i næsten hele Europa.
  • Med en kropslængde på cirka tredive centimeter er lapwing omtrent på størrelse med en due. Fjerdragten forekommer hvid på mavesiden, sort på ryggen med en metallisk grøn glans. Den nederste brunbrune hale er kort, vingespidserne er i afrundet form.
  • Hans mest markante træk er hans mørkefarvede ansigt med en afsmalnende lang pels bagpå hovedet.
  • Lapwings kan detekteres i luften hovedsageligt ved den karakteristiske, langsomt svingende flyvning.
  • Oprindeligt blev lapwing primært fundet i vådområder såsom sumpe, myrer eller græsarealer. Ved at dræne mange områder begyndte denne art af vadere gradvist at trives i agerbare og dyrkede landskaber, hvor lapwing har ideelle redenforhold takket være tætte marker og skjulsteder.
  • Dog er lapwing i Europa en af ​​de stærkt truede fuglearter, hvis antal er støt faldende. Dette skyldes hovedsageligt brugen af ​​pesticider, hvilket betyder, at der er for få insekter til rådighed til opdræt af de unge.
  • Efterhånden som vandrende fugle overvintrer i Tyrkiet, i store dele af Nordafrika og på den iberiske halvø. Deres sommerkvartaler efterlader mange fugle allerede i forsommeren.
  • De lever hovedsageligt af insekter, der lever i jorden og deres larver såvel som regnorme. Deres bytte tiltrækker lapwings med bankende lyde, som de producerer med deres næb fra jorden. De er også mindre tilbøjelige til at bruge vegetabilske fødevarer såsom korn og frø som fødekilde.
  • Lapwings er seksuelt modne i en alder, men mange fugle opdrætter først fra den anden sæson. I avlssæsonen er der par, der bor sammen i sæsonhøjder. Lapwings vender tilbage fra deres vinterkvarter tilbage til Central- og Nordeuropa i februar.
  • Hanen er alene ansvarlig for at opbygge reden ved at skabe en hule på jorden i en åben slette uden stærk busk eller trævækst. I marts rukker kvinden mellem tre og fire olivenæg, der er dækket med sorte pletter og således perfekt kamufleres. Avlssæsonen er maksimalt 28 dage.
  • Umiddelbart efter udklækning forlader de jordfarvede kyllinger reden, men i de første par uger af livet er de i umiddelbar nærhed af forældrene, der fodrer dem med mad. Mens kvinderne er ansvarlige for fodringen, holder hanen vågen.
  • Når forældrene hører et advarselsopkald, fladder kyllingerne sig flade på gulvet, hvilket efterlader dem perfekt kamufleret. Først når helt klar begynder at bevæge sig igen.
  • Unge lapwings er luftdygtige i en alder af cirka fyrre dage.
  • De ældste prøver i naturen, hvis liv var videnskabeligt dokumenteret, nåede en alder af 20 år.