Valgfri

Katta - Ønsket plakat


Portræt

navn: Katta
Andre navne: Kattememur
Latin navn: Lemur catta
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 50 cm
vægt: 3 - 4 kg
alder: 15 - 20 år
udseende: grå-hvid eller sort-hvid pels
Seksuel dimorphism: Nej
Ernæring typen: Omnivore (omnivor) madFotos: Frugt, blade, insekter,
spredning: Madagaskar
oprindelig oprindelse: Madagaskar
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: tæt skov
naturlige fjender: Store katte, rovfugle
seksuel modenhed: omkring fire år
parringssæsonen: April - maj
drægtighed: cirka 120 - 130 dage
kuldstørrelse: 1 - 2 killinger
social adfærd: Pak dyr
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om katta

  • Katta eller Lemus catta beskriver en semi-abereart inden for primaterne og er kun hjemmehørende i nogle sydvestlige regioner i Madagaskar.
  • Der bor han i let oversvømmede galleriskove og klippebakker.
  • Kattas er bedst kendt for deres særegenhed ved at placere sig selv på klipper i en bede, bredbenposition ved daggry, hvor de kan varme sig op fra solen efter en kølig aften.
  • Det mest markante træk ved Kattas er dets sort-hvide krøllede, omkring tres centimeter lange og smalle hale, som ikke kun har en signaleffekt for conspecifics, men også tjener til at sprede duftmærker.
  • På underarmene til Kattas sidder duftkirtler, der producerer en sekretion. Katta vandrer rundt med halen og spreder duften på jorden.
  • Kattas når en skroglængde på cirka halvtreds centimeter og bringer maksimalt fire kilo på vægten.
  • Frakken vises i lysegrå med let brunlige mærker på ryggen og er hvid på brystet, ansigtet og ørerne. Kattas viser rundt om øjnene og næsen den typiske sorte maske.
  • Hovedet ligner det, at ræven er lille med trekantede og høje sæt ører og en lang næse.
  • Kattas er fremragende klatrere, der hopper hurtigt og dygtigt igennem træets krat. På jorden bevæger de sig på bipedal.
  • Som omnivorer lever disse lemurer hovedsageligt af vegetabilsk diæt, der består af frugt, blade, træbark og blomster. Også insekter, især termitter, græshoppere og arachnider, små fugle og kamæleoner er velkomne bytte.
  • Kattas dækker deres væskebehov ved kondensation og vandindholdet i frugterne samt bladene fra saftige planter.
  • Som meget sociale dyr grupperes kattas i kvindedominerede grupper på omkring femten individer. Unge mænd skal tålmodigt kæmpe for plads i en gruppe.
  • På trods af den jævnlige markering af det foretrukne græsningsområde er kattas ikke særlig territoriale. Møder mellem to grupper kan imidlertid føre til hårde kampe, der ofte ender i de enkelte dyrs død.
  • Ud over at true med at stirre på andre sammenslutninger har Kattas et stort repertoire af lyde til at kommunikere med hinanden.
  • Mellem april og maj finder parringen sted. Kvinden producerer maksimalt to unge i september eller oktober, som ammes i otte uger og efterlader morens pleje i en alder af fem måneder.
  • Mange kattas falder byttedyr for vilde katte såsom den lille indiske civetkat eller fossa, men også store rovfugle. Unge dyr plyndres lejlighedsvis også af større lemurarter.
  • I fangenskab når kattas en alder af tredive. Vilde dyrs forventede levetid er normalt mellem femten og tyve år.