Valgfri

Kranen - Ønsket plakat


Portræt

navn: Kran
Andre navneFotos: Grå kran, europæisk kran
Latin navn: Grus grus
klasse: Fugle
størrelse: 90 - 120 cm
vægt: 4 - 7 kg
alder: 15 - 25 år
udseende: gråhvid
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Fisk, gnavere, snegle, orme
spredning: Europa og Asien
oprindelig oprindelse:
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: foretrækker våde enge, myrer og sumpe
naturlige fjender: /
seksuel modenhed: omkring tre år gammel
parringssæsonen: Februar - april
avl sæson: 28 - 35 dage
social adfærd: Swarm dyr
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om kranen

  • Kranen beskriver sin egen familie af løbende fugle hjemmehørende i Nord- og Østeuropa såvel som store dele af Asien.
  • Selvom kraner tidligere var udbredt i Central- og Vesteuropa, findes disse fugle i dag næsten udelukkende i Skandinavien og Rusland.
  • Som trækfugle bevæger de ekstremt sociale kraner sig i oktober i store sværme i deres sydlige vinterkvarter i Nord- eller Nordøstafrika. De afbryder deres rejse hvert år for at hvile i de samme hvileområder i to eller tre uger.
  • Trækgrupperne kan tydeligt genkendes af den karakteristiske kiledannelse og de typiske opkald, der husker trompetoner.
  • Kraner vokser op til 120 centimeter lange og når et vingespænde på op til to og en halv meter. På trods af deres majestætiske størrelse vejer de kun maksimalt syv kg.
  • Kranen svarer til storken med slank fysik og har en lang hals og næb, lange ben og en ufjeder, slående rød plade og hvid-sort tegning på hovedet.
  • Dens fjerdragt er farvet i forskellige grå nuancer, med sjældne prøver også med en hvid eller næsten sort fjerdragt. Som regel er kun halsen og hovedet dækket af sorte fjer.
  • Vingespidsens fjerdragt er usædvanligt langt og giver indtryk af, at kraner har en busket hale.
  • I modsætning til alle andre fuglearter fjernes kraner kun hvert andet år. I den periode, hvor foråret skifter, som finder sted om sommeren, er de ikke i stand til at flyve.
  • Som omnivorer lever kraner af små fisk og pattedyr, såsom mus og andre gnavere, samt insekter, snegle, padder og orme. Korn, bær, nødder, forskellige urter og grøntsager, græsstråer, planterødder og høstfrø fungerer også som vigtige fødevarekilder.
  • I festsæsonen er de mandlige domstole med udtalt og fascinerende bryllupsdanse til fordel for kvinden. Efter parring lægger hunnen to eller tre æg i et let hævet rede i sumpen, som skiftevis inkuberes af begge parter.
  • De unge fugle klækker ud efter cirka en måned og forlader reden efter kun få dage.
  • Kraner bor sammen med den engang fundne partner i varige parforhold indtil døden sammen.
  • Modne kraner har få naturlige rovdyr, men unge dyr falder lejlighedsvist til bytte for ræve, ravne, krager eller andre rovfugle. Den største fare kommer imidlertid fra mennesker, der ødelægger kranernes naturlige levesteder ved dræning og dæmninger.
  • I det gamle Egypten blev kraner tilbedt og ofret som guddommelige fugle. Selv i dag har de en stærk symbolsk magt i Kina og Japan såvel som nogle lande i Skandinavien.