Oplysninger

Lynx - Ønsket plakat


Portræt

navn: Lynx
Andre navne: Eurasian Lynx
Latin navn: Lynx
klasse: Pattedyr
størrelse: 80 - 120 cm
vægt: 15 - 30 kg
alder: 4 - 5 år
udseende: beige, lysebrun, grå
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Kødædende
mad: Hare, vildsvin
spredningBilleder: Den nordlige halvkugle (Eurasien)
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: skumring og natlig
levested: uspecifik
naturlige fjender: Brunbjørn, ulv
seksuel modenhed: fra treårsalderen
parringssæsonen: Marts - april
drægtighed: 65 - 75 dage
kuldstørrelse: 2 - 4 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om gaupen

  • Lodjakkerne beskriver en slægt af fire arter inden for katte, der er repræsenteret over hele den nordlige halvkugle.
  • Lynxes har en pels, der kan vises fra beige til lysebrun og grå og kan være monokrom eller plettet. På grund af den iøjnefaldende farve er de perfekt kamufleret i deres levesteder. Fælles for alle gaupe er den sorte spids af deres stubby hale og hårbørsterne på ørerne. Det antages, at ørepropene fungerer som antenner for dyrene for at bestemme nøjagtigt, hvilken retning en lyd kommer fra.
  • Selv de udpegede piskerister i gaupen udfylder sandsynligvis en vigtig funktion, da det fanger lyden som en tragt.
  • Gennem deres høje syn kan gauger tydeligt se deres bytte i afstande på op til tre hundrede meter.
  • Afhængigt af distributionsområdet skelnes der mellem den canadiske og den eurasiske gaupe, såvel som bobcat og leopard gauxen. På hvilket kontinent slægten oprindeligt udviklede sig er ikke blevet undersøgt i dag.
  • Den største repræsentant for denne slægt er den eurasiske gaupe, der tidligere blev betragtet som uddød i mange europæiske lande. Gennem intensiv indsats med genindførelse findes lynx nu i stigende grad i skove i Pyrenæerne og Alperne og i mange områder i Tyskland, Schweiz, Italien og i den skandinaviske og østeuropæiske region. Andre områder af den eurasiske gaupe er i Rusland, Tibet, Nordkina, Mongoliet og Nordafrika.
  • Den canadiske gaupe er hjemmehørende i Nordamerika, hvor den forekommer hovedsageligt i Alaska, Canada og Rocky Mountains. Pardell-gauxen er en truet art, der findes i et lille antal i Spanien og Portugal, den bobberbefolkede skovklædte områder og semi-ørkener i Mellem- og Sydamerika og trænger ofte ind i bycentre.
  • Afhængig af arten er gaupeer op til 120 inches lange og når en skulderhøjde på op til 65 centimeter, er hannerne større end hunnerne.
  • På grund af de lidt længere bagben er lynxes fremragende sprinter. For at kunne bevæge sig hurtigt i sneen har lodderne, der er hjemmehørende i de kolde zoner, tæt pelspuder på poterne, hvilket forhindrer dem i at synke ind.
  • Lynx er natlige ensomme, hvis område kan være op til hundrede kvadratkilometer afhængigt af fødevareforsyningen. Inden for deres område bevæger dyrene sig på de såkaldte ændringer, stierne, de bruger igen og igen.
  • I skumringen begynder gaupe at jage pattedyr som unge vildsvin, huskatte og kaniner og mere sjældent rødhjorte. De forfølger deres ofre, overrasker dem med madindtag og dræber dem normalt ved at bide dem bevidst ned i halsen.
  • Hver gaupe har adskillige tilflugtssteder, som den finder i huler og klipper og i løbet af dagen søvn søger.
  • Lynxes har en gennemsnitlig forventet levealder på omkring fem år i naturen, og i fangenskab kan de blive tre gange så gamle.