Valgfri

Marten - Ønsket plakat


Portræt

navn: Marten
underfamilier: u.a. Grævling, honninggrevling, Mustelinae (inkl. Marten), oter, sølvgrævling, solgrevling
Latin navn: Mustelidae
klasse: Pattedyr
størrelse: afhængigt af arten
vægt: afhængigt af arten
alder: op til 20 år
udseende: afhængigt af arten
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Amfibier, bær, æg, fisk, insekter, små pattedyr, frugt, plantknolde, fugle, orme
spredning: Eurasia, Nordamerika, Sydamerika, Afrika
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: skumring og natlig
levested: afhængigt af arten
naturlige fjender: Rovfugle
seksuel modenhed: omkring det andet leveår
parringssæsonen: afhængigt af art og placering
drægtighed: afhængigt af arten (mellem 4 og 8 uger)
kuldstørrelse: 1 - 4 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om marten

  • Marten eller Mustelidae beskriver en næsten tres arter af små rovdyr, der findes på alle kontinenter undtagen Australien, Stillehavsøerne og Antarktis.
  • Ud over de rigtige martener tælles oteren, minken, polecats, weasels og grevlinger blandt denne familie.
  • Næsten alle martenarter deler den aflange fysik med de markante korte lemmer. Kun grevlingerne og jerven har en ret fyldig og rund krop.
  • Marten befolker forskellige levesteder afhængigt af fordelingsområdet. De findes i skove og regnskove, enge, stepper og savanner samt i frisk og salt vand. Mange arter lever i nærheden af ​​farvande, andre er semi-akvatiske eller akvatiske.
  • Afhængig af arten, vises martens hud i forskellige nuancer af brun og grå og kan være monokrom såvel som plettet eller stribet.
  • For mange arter af martens ændrer pelsens farve sæsonmæssigt.
  • Marten lever overvejende som ensomme, der er specielt aktive om natten eller i mørke og trækker sig tilbage til deres skjulesteder i løbet af dagen for at sove. Lejlighedsvis går de dog også på jagt i løbet af dagen.
  • Mange martner overtager de forladte bygninger fra andre dyr, kun få arter fremstiller deres eget husly.
  • Marten viser dybest set en udtalt territorial opførsel. De mærker deres jagtområder med urin, fæces eller med specielle duftudskillelser, som de producerer i deres analkirtler.
  • Efter parring er mange martearter sovende. Selvom de befrugtede ægceller hekker i slimhinden i livmoderen, udvikles det først efter vinteren.
  • Kvindelige martens føder efter en drægtighedsperiode på højst to måneder flere unge, som oprindeligt er blinde. De vokser relativt hurtigt op og bliver normalt fravænnet inden for den første levemåned.
  • Marten er omnivorer, der hovedsageligt lever af kødlig mad. De fanger mindre pattedyr, fisk, krebsdyr, orme, insekter, fugle, æg af forskellige arter samt krybdyr og amfibier. Afhængigt af sæsonen er frugt og bær imidlertid også vigtige fødekilder i menneskelige bosættelser og køkkenaffald.
  • Den maksimale forventede levealder for martens er tyve år.
  • Martens største fjende er mennesket. Nogle martearter, såsom mink eller sabel, er leverandører af værdifulde pelse og avles på lodne gårde. Andre martens anses for at være skadedyr, der forårsager stor skade på reden i bygninger eller som sygdomsvektorer.