Generelt

Coatiprofilen


Portræt

navn: Coati
Andre navne: Coati, Proboscis
Latin navn: Nasua
klasse: Pattedyr
størrelse: 50 - 70 cm
vægt: 3 - 5,5 kg
alder: 10 - 15 år
udseende: brun hud, hvid bukhinde
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Insekter, frugter
spredning: Nordamerika, Mellemamerika, Sydamerika
oprindelig oprindelse: Sydamerika
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Regnskov, semi-ørken, steppe
naturlige fjender: Rovfugle, store katte
seksuel modenhed: med 2 - 3 år
parringssæsonen: Februar - marts
drægtighed: 70 - 75 dage
kuldstørrelse: 2 - 5 unger
social adfærd: gruppebygning
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om coati

  • Proboscis bærer en særskilt slægt inden for den lille bjørn og er kun hjemmehørende i Sydamerika.
  • De lever i tropiske regnskove såvel som i skovklædte områder på kanten af ​​halvørreder og ørkener, i græsstøvler, flodskove og bjerge på steder op til 2500 meters højde.
  • Frakker er tæt knyttet til vaskebjørne, der bor i Nordamerika.
  • Inden for slægten findes der i alt fire arter med den hvidkronede coati, den lille, den sydamerikanske og den Nelson coati.
  • Alle kåber deler fysik med langstrakt kranium og bagagerum, korte og stærke ben og buskete, iøjnefaldende cocked hale. Cairns har også en proboscis-lignende næse, der let kan bevæges og tjener til at registrere deres mad.
  • Kohyener forekommer i forskellige brune nuancer afhængigt af arten og har en hvid bukhinde.
  • Afhængigt af arten kan overtræk uden hale nå en kropslængde på op til 70 centimeter, hvorved hannerne er markant større end hunnerne.
  • Den buskede hale, som er omtrent samme længde som kroppen, hjælper coati med at holde deres balance, når de bevæger sig i træernes grene. Når coati søger mad på jorden, skal coati altid holde halen lodret.
  • Proboscis har en forventet levealder på op til femten år i naturen og kan leve op til sytten i fangenskab.
  • I løbet af dagen ser de små pattedyr efter mad i jorden, i huler, huller og revner. Med deres bagagerumslignende og bevægelige snude kan de nå endog fjerntliggende steder og snuble gennem jorden.
  • For at sove trækker de fremragende klatrere tilbage på træerne.
  • Fra tid til anden er coati ofre for deres naturlige rovdyr, der hovedsageligt er store rovfugle og store katte.
  • Hannerne lever overvejende som ensomme, mens de omgangsrige hunner og deres unger samles i store foreninger med op til 25 dyr. Gravide hunner trækker sig ind i selvfremstillede blad reden i træerne bare til fødslen.
  • Et kuld består af flere hvalpe, der fødes efter en gennemsnitlig drægtighedsperiode på 75 dage. Moren forbliver i reden med sine unger i flere uger, før hun går sammen med sin gruppe med dem.
  • Kun i parringstiden må mænd i foreningerne bo sammen med hunnerne, skulle underkaste sig dette og er ansvarlige for deres pelspleje. Hanerne er imidlertid også en fare for gruppen, da de lejlighedsvis fanger unge coati.
  • Normalt lever coatis af frugter og hvirvelløse dyr, mens mænd også lever af små gnavere.