Valgfri

The Ocelot - Ønsket plakat


Portræt

navn: Ocelot
Latin navn: Leopardus pardalis
klasse: Pattedyr
størrelse: 120 - 150 cm
vægt: op til 20 kg
alder: 7 - 16 år
udseende: tabby pels mønster
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Kødædende
mad: små pattedyr og fisk
spredning: Mellemamerika, Sydamerika
oprindelig oprindelse: Sydamerika
Sleep-vågne rytme: natlig
levested: Tropisk regnskov
naturlige fjender: Jaguar, gift og kvalt slanger
seksuel modenhed: omkring tre år gammel
parringssæsonen: året rundt
drægtighed: 80 - 85 dage
kuldstørrelse: 1 - 3 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om oceloten

  • Selvom ocelots tælles blandt de små katte, men med en samlet længde på op til 150 centimeter, klassificeres en skulderhøjde på op til 50 centimeter og en kropsvægt på op til 20 kg som mellemstore katte.
  • Oceloten findes kun i Amerika, hvor den er hjemmehørende i både det sydlige USA og de fleste central- og sydamerikanske lande. Der lever oceloter hovedsageligt i skovklædte jungleområder, men skyldes også den kontinuerlige decimering af deres levesteder af mennesker, der også ofte findes i bushland.
  • Afhængigt af fordelingsområdet skelnes der mellem flere underarter af oceloten, som hovedsageligt adskiller sig i deres pelsfarve.
  • Dette kan forekomme enten i rødlige toner, en lysegrå eller forskellige beige nuancer. Fælles for alle ocelotarter er den hvide mave og nederste hals samt de sorte striber på panden og det usædvanligt smukke mønster af den kortmonterede frakke. Ocelots pelskjole pryder ikke kun striber, men også polka prikker i forskellige størrelser i rosetter.
  • Ozelots er fremragende klatrere og svømmere, der for det meste ser efter mad om natten på grund af deres spredte jagtpladser. De sporer deres bytte ved at følge deres duftspor.
  • De fanger hovedsageligt gnavere, forskellige amfibier og små aber, capybaras eller hjorte. I regntiden er fisk og forskellige krebsdyr også på deres menu. Selvom de primært jager på jorden, lykkes de undertiden også at fange en fugl.
  • Som en del af deres natlige turer rejser disse strengt ensomme vilde katte afstande på op til otte kilometer. Kun sjældent forlader de junglen under månefrie nætter og søger mad i åbent terræn.
  • I løbet af dagen trækker oceloter sig tilbage til deres skjulesteder i træhul eller buske.
  • Deres territorium er præget af oceloter med urin eller fæces samt mærkbare ridsemærker, der er tilbage på træstammer.
  • Kun i parringssæsonen mødes hanner og hunner med kort varsel. Efter en drægtighedsperiode på ca. 75 dage føder kvinden på hendes skjulested i en spalte, træhule eller krat en til tre hvalpe, der første gang slutter sig til deres mor i en alder af fem uger i løbet af deres natlige angreb for at lære jagt , Hvis de endnu ikke er selvstændige erhvervsdrivende i en alder af tre, bliver de kørt ud af deres mor og skal finde deres egen jagtplads.
  • Ocelots er blevet intensivt jaget i fortiden på grund af deres smukke frakke. Selvom det er forbudt af CITES, forbliver oceloter i fare. I dag er de dog mindre pelse, men snarere ofre for vejtrafik.