Generelt

Puma-profilen


Portræt

navn: Cougar
Andre navne: Bjergløve, Kuguar, sølvløve
Latin navn: Puma concolor
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 1,5 m kropslængde
vægt: 40 - 70 kg
alder: 6 - 15 år
udseende: forskellige farver mulige (sandfarvet, se billede)
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Kødædende
mad: Amfibier, fisk, gnavere, hjorte
spredning: Nordamerika, Mellemamerika, Sydamerika
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: dag og nat aktiv
levested: Regnskov, prærie, semi-ørken, græsarealer
naturlige fjender: Coyote, Wolf
seksuel modenhed: med det andet leveår
parringssæsonen: Januar - maj
drægtighed: ca. 90 dage
kuldstørrelse: 1 - 5 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om cougaren

  • Pumaen er en rovdyrskat udelukkende i Amerika, som også er kendt i den tysktalende verden under betegnelserne Silberlöwe og Berglöwe.
  • Tidligere befolket pumas store dele af hele det amerikanske kontinent, fra Canada til Patagonia. Den stærke menneskelige forfølgelse har reduceret populationerne markant og reduceret pumas rækkevidde markant. I USA findes det nu kun i Florida, Rocky Mountains og andre bjergkæder.
  • Pumaen er et meget tilpasningsdygtigt dyr, der beboer forskellige levesteder og endda kan leve over trælinjen på steder op til fire tusind meter høje. Det beboer regnskove, tørre skovarealer, prærier og halvørkener samt bushland, græs og myrland.
  • Puma når en skulderhøjde på op til 70 centimeter og en samlet længde på over to og en halv meter. På trods af sin imponerende størrelse tildeles pumaen de små katte.
  • Afhængig af fordelingsområdet kan statens puma variere lidt. Dyr, der bor i USA er temmelig kompakte og godt bygget, mens sydamerikanske puber tiltrækker opmærksomhed med deres slanke form.
  • Også i farvningen er der flere varianter. Den korte og tykke frakke kan forekomme i en rødlig eller gulbrun såvel som i lys eller sølvgrå. Blacktails er sjældne og kun kendt fra Sydamerika.
  • Pumaer er hovedsageligt natlige og talentfulde forfølgere. De smyger sig op på deres offer og river det med et bevidst spring på ryggen til jorden. Større byttedyr dræbes som for alle store katte med en målrettet bid i nakken eller halsen.
  • I modsætning til de afrikanske vilkatte kan Puma kun løbe hurtigt over kortere afstande. Hvis han trues af angribere, flygter han som en fremragende klatrer på træer.
  • Cougarens madspektrum er stort: ​​Fugle i forskellige størrelser, bever, vagtbjørne, opossums, amfibier, fisk og forskellige gnavere samt elg, hjorte og lejlighedsvis coyoter tjener som fødekilder.
  • Pumaer lever som ensomme og undgår konsekvent møder med deres stipendiater uden for parringssæsonen. En mandes territorium inkluderer normalt jagtområder for flere kvindelige dyr.
  • Området er markeret med fæces og urin samt med ridsemærker.
  • Parringssæsonen er uafhængig af sæsonen og er kendetegnet ved hårdt Rangerkämpfen mellem mænd.
  • Efter parring begynder kvinden at puste ud sin skjulested med blødt plantemateriale. Det bringer efter en drægtighedsperiode på tre måneder flere hvalpe til verden, hvis frakke er dækket med sorte pletter i det første leveår.
  • De unge forlader morens pleje først i halvandet år, når de bliver seksuelt modne.
  • Unge dyr fanges lejlighedsvis af ulve og coyoter. Bortset fra det er mennesket cougarens største fjende.