Oplysninger

Sædhvalen - Ønsket plakat


Portræt

navn: Sæd hval
Latin navn: Physeter catodon
klasse: Pattedyr
størrelse: 12 - 20m
vægt: 20 - 50 ton (20.000 - 50.000 kg)
alder: 40 - 70 år
udseende: mørkegrå til sort hud, lidt lettere mave
Seksuel dimorphism: Ja
mad: Blæksprutte, stråler, krabber, fisk
spredning: over hele verden
oprindelig oprindelse: ukendt
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Hav, hav
naturlige fjender: nej
seksuel modenhed: hvalhvaler omkring ti år, hvalhvaler mindst 20 år gamle
parringssæsonen: principielt muligt året rundt
drægtighed: 12 - 16 måneder
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: gruppebygning
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om sædhvalen

  • Sædhvalen eller Physeter-katodonen beskriver sin egen art inden for tandhvalerne og betragtes som den største repræsentant for denne orden.
  • Det findes i alle verdenshavene og verdenshavene, hvor det bevæger sig med en hastighed på op til tyve kilometer i timen.
  • Mens mændene vandrer til de marginale have og polare områder, tilbringer hunnerne og kalvene det meste af deres liv i tropiske og subtropiske farvande.
  • Sædhval findes også i Europa, hvor de lejlighedsvis opdages i Middelhavet, Nordsøen og Østersøen samt i Atlanterhavet nær Portugal og Azorerne.
  • Sædhvalen er ikke kun den største tandhval, men også verdens største tandpattedyr.
  • Den når kropslængder på op til tyve meter og en vægt på op til 50 ton, hvor mændene er markant større end hunnerne.
  • Det mest markante træk ved den strømlinede sædhval er det enorme kasseformede hoved, der kan udgøre op til en tredjedel af hele kropslængden. I hovedet er det såkaldte spermaceti-organ, der tjener sædhvalen med en vægt på op til to tons primært som et dykkerhjælpemiddel. Det er fyldt med spermaceti, en let olieagtig voks.
  • Sædhvalens blæsehul ser s-formet ud og ligger på venstre side af hovedet.
  • Sammenlignet med den enorme kaudefinne er thorax- og rygfinne af lille størrelse.
  • Sædhvaler kan være mørkegrå, mørkebrune eller næsten sorte på oversiden, undersiden er lidt lysere.
  • Sædhvaler kan dykke op til tre tusinde fod dyb.
  • De lever hovedsageligt af blæksprutte og gigantisk blæksprutte, som de ofte kæmper hårdt med, før de kan overvælde dem. Blødhedens sugere efterlader på huden på sædhvalen tydeligt arr.
  • Sædhvaler fanger også små hajer, stråler, store krebsdyr og fisk.
  • Parringssæsonen afhænger af distributionsområdet. Et hanndyr parrer sig med op til ti hunner i træk.
  • Hunnene føder en enkelt kalv kun hvert fjerde til seks år og efter en drægtighedsperiode på op til femten måneder, som ammes af moderen i mere end tre år.
  • Forventet levealder for sædhvaler er op til 70 år.
  • På verdensplan anslås bestanden af ​​sædhvaler til omkring en million eksemplarer.