Andre

Rhesus-aben - Ønsket plakat


Portræt

navn: Rhesus abe
Andre navne: Rhesus macaque
Latin navn: Macaca mulatta
klasse: Pattedyr
størrelse: 45 - 55 cm (ekskl. Hale)
vægt: 5 - 8 kg
alder: 20 - 30 år
udseende: mulige gulaktige, rødlige, brunlige farver
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Blade, blomster, æg, fisk, frugt, insekter, frø
spredning: Sydasien, Østasien
oprindelig oprindelse: Asien
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: relativt uspecifikt; Kulturens efterfølger for mennesket
naturlige fjender: King Tiger, Leopard, Stranglings
seksuel modenhed: fra det tredje til det femte leveår
parringssæsonen: året rundt
drægtighed: ca. 165 dage (ca. 24 uger)
kuldstørrelse: 1
social adfærd: bor i grupper
Fra udryddelse: Nej
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om rhesus-aber

  • Rhesus-aben eller Macaca-mulattaen beskriver en primatart, der hører til meerkat-slægtninge, der er hjemmehørende i Asien.
  • I følge rhesus-aben, der spiller en vigtig rolle som forsknings- og laboratoriedyr, benævnes den såkaldte Rhesus-faktor, som blodgruppen af ​​mennesker kan bestemmes med.
  • Rhesus-aben er hovedsageligt hjemmehørende i Indien, men dens rækkevidde strækker sig til Kina, Tibet, Nepal, Thailand, Bhutan, Laos, Vietnam, Myanmar, Pakistan og Afghanistan.
  • Der beboer rhesus-aben begge bjergskove på steder op til tre tusinde meter i højden såvel som kratland og tørre savanner. I Indien er rhesus-aber også almindelige i store byer, da de generelt gerne vil være i nærheden af ​​mennesker.
  • Som sociale dyr lever de i store grupper, hvor der er en stærk hierarkisk orden. Selvom rhesus-aber er meget territoriale, er kampe med andre grupper sjældne.
  • Rhesus-aben når en samlet kropslængde på over en halv meter og vejer op til otte kg. Hunnene er større og tungere end hannerne.
  • Frakken vises lysebrun med gullig, rødlig eller olivengrøn farvetone og er klart lysere på maven end på bagsiden. Ansigt og anus er helt hårløse og viser en rødlig hud.
  • Rhesus-aber er altædende, der fodrer hovedsageligt med frugt og bær, rødder, svampe og grønt blade samt små hvirveldyr, fisk, æg, krebsdyr og forskellige insekter. I menneskelige bosættelser rummer de også gennem skraldespande på udkig efter spiselige ting.
  • I parringssæsonen forstørres mandlige testikler, og kvindens analregion får en intens lys rød farve.
  • Afhængigt af habitatet finder parring sæsonmæssigt sted i efteråret eller hele året.
  • Efter en drægtighedsperiode på ca. 165 dage føder kvinden en ung, der ammes af moren i et halvt år og omsorgsfuldt af andre kvinder og mænd i gruppen.
  • Mange rhesus-aber falder offer for kvalt slanger eller store rovdyr.
  • I naturen er levealderen for rhesus-aber højst tredive år.