Generelt

The Snow Leopard - Ønsket plakat


Portræt

navn: Snow leopard
Andre navne: Irbis
Latin navn: Panthera uncia
klasse: Pattedyr
størrelse: 80 - 120 cm
vægt: 35 - 80 kg
alder: 6 - 14 år
udseende: hvidgrå pels, prikket i sort
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Kødædende
mad: Hare, vildsvin, hjort, får
spredning: Rusland, Mongoliet, Kina, Indien, Nepal
oprindelig oprindelse: Centralasien
Sleep-vågne rytme: dag og nat aktiv
levested: alpine og subalpine vegetationszoner over 3000 m
naturlige fjender: Ulv
seksuel modenhed: fra treårsalderen
parringssæsonen: Februar - marts
drægtighed: 90 - 100 dage
kuldstørrelse: 1 - 3 unger
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om sne-leoparden

  • Snowleoparden eller Panthera uncia beskriver en stor katteart, der kun findes i høje bjergkæder i Centralasien og også er kendt under navnet Irbis.
  • Dets cirkulationsområde dækker med Rusland, Mongoliet, Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan, Uzbekistan og Kirgisistan samt Nepal, Indien, Pakistan, Bhutan og Afghanistan over i alt tolv lande.
  • I alle lande forekommer sneleoparden kun i bjergområder fra tre tusinde meter høje. Den højeste befolkning påvises i Tibet.
  • Sneloparden beboer hovedsageligt tørt og klippelandskab, stenblokke og snedækkede områder.
  • Den lever sjældent i nåleskove og undgår konsekvent at tætbevoksede områder.
  • Med sin hvidgrå pels dækket med mørkegrå, ringformede pletter, er sneleoparden perfekt kamufleret i det karrige landskab i sine levesteder.
  • Hans muskuløse krop, med korte fyldige ben og tykke poter, giver ham let at klatre op i klipperne.
  • Snowleoparden har en tæt behåret og relativt lang hale, der tjener ham på den ene side som en ror, mens han springer, på den anden side som koldt beskyttelse.
  • Med en maksimal skulderhøjde på 65 centimeter er han lidt mindre end sin fjerne slægtning, leoparden.
  • Sneleoparden er som de fleste store katte en ensom art, der kun meget sjældent forener sig i løse grupper på højst seks dyr.
  • Det bevæger sig afhængigt af distributionsområdet i et distrikt, der kan være op til fire hundrede kvadratkilometer stort. Dog lægger han sine raids på som et meget lokalt dyr kun afstande på et par kilometer dagligt tilbage.
  • Området markeres kun i parringssæsonen med ridsemærker, urin og fæces.
  • Efter en gennemsnitlig drægtighedsperiode på omkring hundrede dage om sommeren føder kvinden flere hvalpe, der allerede får fast føde i en alder af to måneder og tilbringer næsten to år i plejen af ​​deres mor.
  • Afhængigt af deres rækkevidde, kan sneeleoparder fange hjorte, bukke, andre hovdyr og vildsvin samt marmotter, harer og hønsefugle. Snowleoparden spiser også vegetabilsk mad såsom grene.
  • Da de ofte nærmer sig menneskelige bosættelser på deres forays, er de lejlighedsvis ofre for husdyr som får, æsler, heste eller yaks.
  • Mange unge fanges af ulve og i nogle regioner også af leoparder.
  • Den verdensomspændende opgørelse anslås i dag til ca. 5000 eksemplarer. Gennem ulovlig jagt, intens forfølgelse og klimaforandringer klassificeres nu sne-leoparden som truet.
  • I fangenskab når snøleoparder en alder af tyve.