Andre

Sjimpansen - Ønsket plakat


Portræt

navn: Sjimpanse
Latin navn: Pan troglodytes
klasse: Pattedyr
størrelse: 1 - 1,5 m
vægt: 25 - 65 kg
alder: 20 - 40 år
udseende: sort frakke
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Omnivore (omnivor)
mad: Blade, frugt, nødder, insekter
spredning: DR Congo, Gabon, Cameroun, Guinea, Elfenbenskysten
oprindelig oprindelse: Centralafrika
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Savannah, regnskov
naturlige fjender: /
seksuel modenhed: omkring otte år
parringssæsonen: året rundt
drægtighed: 220 - 250 dage
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: højt udviklet
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessante fakta om sjimpansen

  • Som orangutanger og gorillaer er chimpanser abe og betragtes som de nærmeste slægtninge hos mennesker, som de deler 99 procent af alle gener med.
  • Disse meget intelligente dyr er hjemmehørende i Afrika, hvor de findes i Nigeria, Congo, Uganda, Senegal og Tanzania. Der koloniserer aberne regnskove såvel som mindre skovbevoksede og tørre savanner.
  • Afhængigt af fordelingsområdet og størrelsen sondres der mellem flere undergrupper af den fælles chimpanse og bonoboen.
  • Sjimpanser har de aber, der er typiske for aber med et skrog op til en meter lange og lange arme og bagben, hvorved hannerne er klart større end hunnerne. I en lodret position kan mandlige sjimpanser derfor være så høje som mennesker. Bonoboen er meget smagere og mindre end den almindelige sjimpanse og lever udelukkende i regnskove.
  • Alle sjimpanser har den mørkebrune, næsten sorte frakke, den udtalt snude, øjenvipper og de hårløse ører, tæer, fingre, såler og palmer, det skaldede ansigt og den samme hårløse anusregion sammen.
  • Chimpanser er daglige omnivorer, der først og fremmest lever af frugt, nødder, løv og blomster samt larver, insekter og små pattedyr. For at styrke deres position i gruppen jager lejlighedsvis også hanner efter små primater. De har skarpe, lange hjørnetænder, de bruger dem til at rive deres bytte og bruges også i kampe med rivaler.
  • For at sove trækker chimpanser sig tilbage til deres blad reden højt oppe i træerne. Med deres lange arme bevæger chimpanser sig dygtigt fra gren til gren.
  • Inden for de strengt hierarkiske grupper, der igen er opdelt i flere underfamilier, viser de ekstremt gregarious sjimpanser en udtalt social opførsel og en følelse af tilhørighed, hvilket især er tydeligt fra den gensidige pleje. Dyrene kommunikerer med hinanden gennem et bredt repertoire af bevægelser, gestus og lyde.
  • Gruppen forbund kan være en-køn eller blandet og ledet af en dominerende mand såvel som en kvinde.
  • Sjimpanser har den sjældne evne i dyreriget til at bruge visse genstande som sten, træstykker eller grene som værktøjer til at få adgang til deres mad. Medlemmerne af en gruppe observerer hinanden og lærer af hinanden.
  • Som med mange andre primater viser kvinden sin vilje til at parre sig ved at præsentere hendes hævede bagdelpuder.
  • Efter en drægtighedsperiode på syv måneder fødes normalt et ungt dyr, som tilbringer over fire år i plejen af ​​moderen.
  • I fangenskab kan sjimpanser kommunikere med mennesker på komplekst tegnsprog.
  • I naturen har chimpanser en forventet levealder på 40 år, i fangenskab kan de nå 50 år.