Generelt

Tapir - Ønsket plakat


Portræt

navn: Tapir
Latin navn: Tapirus
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 2,5 m (længde)
vægt: op til 350 kg
alder: 20 - 30 år
udseende: Kombinationer af brun, sort og hvid pelsmønstre mulig
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Blade, frugt
spredning: Sydamerika, Asien
oprindelig oprindelse: Eurasia
Sleep-vågne rytme: natlig
levested: Tropisk regnskov
naturlige fjender: Jaguar, cougar
seksuel modenhed: omkring fem år
parringssæsonen: ?
drægtighed: 12 - 14 måneder
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Enlige
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om tapiren

  • Tapirs er pattedyr, der tælles som aber, der omfatter i alt fem arter. I dag er de kun placeret i dele af Syd- og Mellemamerika såvel som Sydøstasien.
  • Deres direkte forfædre, som adskiller sig i udseende og størrelse næppe fra nutidens tapirs, beboede allerede jorden for 50 millioner år siden. Fossile fund beviser, at de tidligere beboede Europa, Asien og Amerika.
  • I dag lever tapirs i de tropiske regnskove i Amerika såvel som i det sydlige Thailand og Burma samt Malaysia og Sumatra. De forbliver altid tæt på større vandmasser.
  • De er fremragende svømmere, der kan lide at svømme i floder eller mudderbanker.
  • Tapirs minder om deres udseende som stort vildsvin, men er tæt knyttet til næsehorn. De kan være op til to og en halv meter lange afhængigt af arten og når en skulderhøjde på op til 120 centimeter og en kropsvægt på op til 350 kg, hvor hannerne er lidt større end hunnerne.
  • Det mindste medlem af denne familie er bjergtapiren, der er hjemmehørende i højlandet i Ecuador og Colombia, og er den største i de tropiske skove i Sydøstasien.
  • På grund af deres klodsede fysik med den stubbe hale, har de korte ben og den ekstremt elastiske bagagerum dannet fra den overvoksne næse og overlæbe tapirs en smule besværlige, men er i stand til hurtige reaktioner og bevægelser.
  • Den proboscis-lignende snute, der er pyntet med fint ansigtshår, bruges af den planteetende tapir med det formål at gribe og rive løv og frugt.
  • Under deres angreb gennem skoven tapirs bruger altid de samme stier. De er hovedsageligt aktive i skumringen og tidlige morgentimer, sover om natten og hviler i løbet af dagen.
  • Tapirernes hud er meget tyk og læderagtig, hvorved dyrene bedst beskyttes mod skade ved strejf af tør krat.
  • Kun bjergtapiren, der bor i de kolde bjergregioner i Sydamerika, har en uldig og tæt pels, der skal være godt beskyttet mod koldt og direkte sollys.
  • Tapirs er normalt mørkegrå, lysere i ansigt og mave. Kun Schabrackentapir har en sort og hvid hudtegning, gennem hvilken han er godt kamufleret i kratningerne i den asiatiske jungel.
  • Tapirs er ensomme og møder kun hinanden i parringssæsonen. Efter en drægtighedsperiode på mere end 13 måneder føder kvinden en enkelt, brun-hvid stribet yngel, der kan svømme efter blot et par timer og kun drives til uafhængighed af moren efter det første leveår.
  • På grund af den kontinuerlige rydning af regnskoven og den deraf følgende ødelæggelse af deres levesteder, betragtes tapirs nu som truede arter.
  • Ældre tapirs falder sjældent byttedyr for rovdyr som bjørne, krokodiller, jaguarer eller puber. I fare dvæler de bevægelsesløse og er godt camoufleret af deres grå udseende. Hvis dette ikke fungerer, løber de pludselig væk og kan nå hastigheder på op til 50 km / t.
  • De har en forventet levetid på op til tredive år i naturen, men kan også blive lidt ældre i fangenskab.