Oplysninger

Jakten - profilen


Portræt

navn: Yak
Andre navne: Grunzochse
Latin navn: Bos mutus
klasse: Pattedyr
størrelse: op til 2 m i højden
vægt: 300 - 700 kg
alder: 8 - 14 år
udseende: brun til sort pels
Seksuel dimorphism: Ja
Ernæring typen: Herbivore (herbivor)
mad: Plantemateriale, græs
spredning: Centralasien
oprindelig oprindelse: Eurasia
Sleep-vågne rytme: dagligt
levested: Steppe
naturlige fjender: Ulv
seksuel modenhed: omkring fem år
parringssæsonen: September - oktober
drægtighed: ca. 270 dage
kuldstørrelse: 1 cub
social adfærd: Hjordyr
Fra udryddelse: Ja
Yderligere profiler af dyr kan findes i encyklopædi.

Interessant om yak

  • Jakten henviser til en af ​​fem kvægarter og er distribueret i Centralasien. Der sondres mellem de vilde arter, som nu findes på listen over truede arter, og husbuen, som mennesker har i Sibirien, Mongoliet og Himalaya.
  • I landene i Centralasien er Hausyak ikke kun en vigtig fødekilde, men også den eneste leverandør af mælk, læder og uld samt et vigtigt last og transportdyr. I mange regioner er eksistensen af ​​mennesker i bondesamfund i vid udstrækning afhængig af yaksbestanden. Selv dens fæces bruges som værdifuldt brændstof.
  • På grund af de karakteristiske grynt, der er foretaget af jakken, kaldes det også den tibetanske Grunzochse i tysktalende lande.
  • Yaks kan veje mere end 700 kg og nå en højde på op til to meter, hvor køerne er betydeligt mindre end tyre.
  • Yaks har et meget bredere bryst sammenlignet med andre kvægtyper og en lang torso og skarpe hovspidser for at finde et sikkert fodfæste på bjergskråninger i undergrundsbanen.
  • Pukkelen på yaks bagside er resultatet af spinøse processer i området af cervikale og thoraxale rygsøjler.
  • Yaks er ekstremt modstandsdygtige over for kulde og frost på grund af deres lange mørke frakke, der består af flere lag og dækker alle kropsdele. Yaks finder ideelle levevilkår i områder med gennemsnitlige temperaturer på højst fem grader.
  • Ligesom andre kvægarter er yaks græssende drøvtyggere, der foder hovedsageligt af en bestemt art af surgræsfamilien med et højt indhold af rå fibermateriale. Lignificeret og stikket plantemateriale som fødekilde tjener dem imidlertid også som ekstremt sparsomme dyr.
  • I modsætning til køer eller højlandskvæg, spiser yaks langt mindre mad og vand og spiser knap mere end to kg plantemateriale pr. Dag i de karrige vintermåneder. Dette resulterer i disse kvægs stærke sæsonafhængige vægtudsving. I de barske vintermåneder er et vægttab på op til tyve procent ikke ualmindeligt og næppe bekymring.
  • Yakbesætningerne findes kun uden for parringssæsonen kun køer og mandlige, endnu ikke umodne unge. I gruppen forsvarer yaks sig sammen mod at angribe ulve og andre rovdyr og er derfor meget sjældent ofre for deres rovdyr.
  • Kalvene er meget mindre i sammenligning med andre kvæg og fødes efter en kortere drægtighedsperiode. Dette tillader køerne at være meget mobile indtil fødslen, men øger risikoen for, at de unge ikke overlever den første vinter.